Teknikken
Hvalsø bio er fuldt digitaliseret, og vi var med i den første ”bølge” i 2010, og vores teknik er fuld på højde med langt de fleste storkøbenhavnske biografer. En moderne digital biograf er baseret på fire ting:
- En projektor
- En server
- Et lydanlæg
- Et lærred
1. Projektoren
Projektoren er at sammenligne med en almindelig multimedie projektor som vi kender fra konference- og mødesale, blot meget kraftigere. Vi har valgt en af fabrikatet Barco 15 C, med en opløsning på 2 K (svarende til 2048 x 1080 pixel) og forsynet med en 3000 lumen lyskilde. Den er desuden udbygget med et 3D system fra Dolby, der hører til blandt markedets bedste. 3D virkningen opnås ved at man benytter en brille med specielle glas, der enten er af plastik eller glas. Vores er forsynet med rigtig glas, og de vaskes efter hver forestilling i en opvaskemaskine, der kun benyttes til brillerne.
2. Serveren
Serveren er en Doremi 2000 server, der benytter Linux som styresystem, og som er forsynet med tre harddiske med en samlet kapacitet på ca. 3,8 TB. En film fylder normalt 60 til 100 GB, men hvis der er tale om en af de store 3D film, så kan vi godt komme op på 300 GB. Derfor har vi anskaffet en NAS (Netværks tilsluttet datalager) med en samlet kapacitet på 18 TB for at sikre, at vi har plads nok til at kunne afvikle det varierende filmrepertoire, som kendetegner biografen.
Serveren blev i 2012 udbygget med et IMB Board, der muliggør, at vi kan afvikle film med 48 billeder i sekundet mod normalt 24 billeder.
3. Lyden
Lyden i salen er baseret på udstyr fra Dolby, der hører til en af de førende producenter. Udstyret er løbende blevet opdateret og fornyet. I dag kommer de fleste film stadig i den standard, der hedder 5.1, hvilket indebærer, at lyden kommer fra 6 højtalere (bag lærredet er der placeret en center-, en venstre, en højre samt en subwoofer) og dertil er der placeret en venstre og en højre surroundhøjtaler i salens sider. Standarden Dolby 7.1 vinder mere og mere frem og svare til 5.1 standarden, men udvidet med sm venstre og en højre højtaler på biografens bagvæg.
Til at styre og distribuere lyden til de forskellige højtalere benytter vi en Dolby DB 750 processor, der sammen med to 2-kanals Crown 2000 og en 4-kanals QSC forstærker, driver vores 10 JBL højtalere. Alt udstyret er samlet i et lydrack.
Salen er akustisk udmålt og efterfølgende reguleret med lydplader på siderne og bagvæggen for at sikre at efterklangstiden bliver nedbragt. Der har stor betydning for opfattelsen af tale. Døre mod gade og foyeren er specielle lydisolerede døre, som bedst muligt forhindrer uvedkommende lyde i at forstyrre forestillingen.
4 Lærred
Lærred er af fabrikatet Perlux med en refleksionsværdi på 2,2 og har en størrelse på ca. 7 x 3,5 m, og blev anskaffet samtidigt med, at vi blev digitaliseret i 2010.
Andet udstyr
Biografen er udstyret så vi i princippet kan vise film fra stort set alle medier. Det betyder at vi råder over BluRay afspiller af mærket Samsung, en HP PC’er til streaming fra Filmstriben og afvikling af vores populære operatransmissioner fra Metropolitan operaen i New York og en satellitmodtager, som benyttes, når vi viser direkte transmission fra Det Kongelige Teater.
I forbindelse med foredrag og andre arrangementer kan vi tilslutte en PC’er i salen, der har forbindelse med vores projektor i operatørrummet.
Vi råder også over to trådløse mikrofoner, som benyttes i forbindelse med særarrangementer, hvor der er indlæg og debat.
For at kunne skifte mellem de forskellige kilder har vi anskaffet en Aten 8 x 8 HDMI Matrix Switch / scaler, så vi let og hurtigt kan skifte mellem de forskellige medier.
35 mm fremviser
Som en af de få biografer, så kan vi stadig vise ”gammeldags” analoge 35 mm film, idet vi har beholdt vores gamle 35 mm fremviser. Fremviseren, der er en Cinemeccanica V9 monteret med et Ernemann lampehus, står i forbindelse med et Ernemann spoletårn, som muliggør at vi kan samle filmen til en lang film, og dermed ikke skal skifte spole under fremvisningen.